download datoteka:

PROGRAM KLUBA SUFINANCIRA GRAD ZAGREB


MEĐUNARODNI PROGRAM KLUBA SUFINANCIRA MINISTARSTVO KULTURE RH


Zagreb salon

 

Fotoklub Zagreb - povijest

Fotoklub Zagreb utemeljen je 1892. godine u vrijeme kada je Hrvatska bila u sastavu velikog državnog sustava Austro-Ugarske Monarhije s kojim je bila politički i kulturno najuže povezana. U to vrijeme hrvatska je fotografija bila pod snažnim utjecajem austrijske fotografije. Beč je zapravo vodio i davao poticaje čitavom europskom fotoamaterskom pokretu.

Povijesno gledano, Fotoklub Zagreb je u svom razvoju i djelovanju imao uspone i padove, a najvažniji su, za povijest umjetničke fotografije u Hrvatskoj, pa i u svijetu, njegovi vrhovi, njegova zlatna doba. Vođeni kriterijima kritičke prosudbe možemo ustvrditi da je Klub u svome životu imao tri zlatna razdoblja.

Prvo zlatno razdoblje obuhvaća tridesete godine XX. stoljeća u kojem kulminira razvoj fotografije u Klubu i tadašnjoj državi. Tada je Klub prvi put dosegnuo sam vrh svjetske fotografije. Klub postaje poznat i izvan granica domovine po iznimnoj međunarodnoj aktivnosti i stvaranju zajedničkoga stila, u svijetu poznatom kao Zagrebačka škola fotografije.

Drugo zlatno razdoblje bilježimo između 1960. i 1980. godine, kad zagrebački fotografski umjetnici postižu brojne uspjehe u zemlji i na međunarodnoj fotografskoj sceni. Klub tada ponovno doživljava najveću nacionalnu i međunarodnu afirmaciju. Nastaju novi smjerovi kao foto-grafika; afirmira se tzv. life fotografija i nadrealistički motivi, istražuju se ekspresivne mogućnosti tehnoloških postupaka fotografije u boji...

Treće zlatno razdoblje Klub bilježi nakon Domovinskoga rata, dakle krajem devedesetih godina prošloga stoljeća sada u samostalnoj državi. Obnavljaju se stari i uvode novi sadržaji u djelatnost Kluba.

Posebnu svjetsku afirmaciju doživljava Zagreb salon - međunarodna izložba fotografije. Klupska i nacionalna izložba Zagreb i Zagrepčani, koja doživljava i svoju međunarodnu reprizu na izložbama pobratimljenih gradova Grada Zagreba u svijetu, diplomatsko - konzularnim predstavništvima i prijateljskim klubovima također doživljava punu afirmaciju. Izložba žena, članica Kluba, naziva - Žene snimaju proširuje svoj značaj, pa se tako posljednjih godina fotografije s tih izložbi s klupskih proširuju na brojne izložbe u Hrvatskoj i Europi. Izložbi u vlastitoj galeriji iz godinu u godinu je sve više, a međunarodna suradnja se širi. Klub je uspostavio mnoge kontakte s klubovima u Europi, posebno u susjednim zemljama, razmjenjujući autorske izložbe i klupske kolekcije na temelju reciprociteta. Povećana je i edukativna djelatnost kroz različite oblike i sadržaje - od predavanja, stručnih razgovora o fotografiji, do tečajeva, foto radionica i škola. Takva djelatnost Kluba pobudila je zanimanje mladih za fotografiju, sto se posebno očituje u brojnosti članstva a time i sadržajnih obogaćivanja rada Kluba.

Svjetske kataklizme, Prvi i Drugi svjetski rat te Domovinski rat, imali su negativan utjecaj na život i djelovanje Kluba. Nailazilo se na mnoge teškoće; u nekoliko se navrata rad Kluba u potpunosti zaustavio. No, i u to vrijeme jedan je broj članova snimao strahote rata, svjedočeći na svoj, dokumentaran način, tragediji s jasnom porukom.

Završetkom Domovinskog rata, uz stjecanje pune suverenosti u samostalnoj Republici Hrvatskoj, nastupilo je i novo razdoblje u cjelokupnom, pa tako i u kulturnom razvitku domovine. Društvo je pridalo velik značaj kulturi i stvaralaštvu. Nacionalna kulturna politika i Nacionalna strategija stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva, kao i drugi kulturni razvojni projekti države i Grada Zagreba, stvaraju prostor za kreativne izraze, dok sam Klub ima potpunu suverenost u svom djelovanju i stvaralaštvu.