arhiva vijesti

PROGRAM KLUBA SUFINANCIRA GRAD ZAGREB


MEĐUNARODNI PROGRAM KLUBA SUFINANCIRA MINISTARSTVO KULTURE RH


Zagreb salon

 

Izložba - Nenad Martić: H2O

Izložba - Nenad Martić: H2O

Izložba fotografija autora
NENADA MARTIĆA: “H2O”
U utorak 24. lipnja 2014. u 19:30 sati, u Galeriji
Fotokluba Zagreb - Ilica 29/3 - otvorenje je
izložbe fotografija autora NENADA MARTIĆA:
“H2O”. Izložba je otvorena do 11. srpnja 2014.


Fotografije Nenada Martića

Umjetnost djeluje po zakonu odnosa mikrokozmosa SLIKE i makrokozmosa SVIJETA, te se dakle STVAR i STVARNOST mogu spoznavati u beskrajno složenim odnosima, podučavao je profesor povijesti umjetnosti Radovan Ivančević. Po tom samooplođujućem Zakonu odnosa po kojem se stvaraju nova i nova djela u neiscrpnim količinama, ne čudi iznenadna pojava Nenada Martića na fotografskoj sceni, autora koji je stasao osamdesetih godina uspješno djelujući u području ilustracije i dizajna.

Izoštrenog opažaja kojim prepoznaje i odabire slike iz makrokozmosa i pretvara ih u crno-bijeli nadrealizam dovoljan je da se fotografije Nenada Martića prepoznaju i izdvajaju te gotovo odmah nagrađuju kao autorska originalnost. Nenad Martić majstor je uhvaćenog trenutka; pripada onima koji hvataju Kairosa za čuperak, i učas stvori fotografiju čvrste i zatvorene cjeline; fotografiju koja je izraz jedne misli, jednog doživljaja, jednog osjećaja, usklađenih u tonalitetu i sadržaju, zaleđenih u svojoj fotogeničnosti.

Autor fotografira široke prostore TIŠINE, mira, samoće; mekoću maglovitosti, ili pak kristalnu oštrinu odraza u mirnoj površini voda. Fotografira krhkost ljudi, njihovu neznatnost u odnosu na krajolik i krajobraznu velebnost. Tumači čovjeka njegovim odsustvom ili jedva vidljivim prisustvom.

Daleko od toga da autor ne istražuje. Ciklus radova s ribarskom mrežom eksperiment je koji ga je doveo do zanimljivih i iznenađujućih rezultata. Mreža kao raster, kao grafizam specifičnih okaca, koji osim estetskih konotacija otvara interpretatoru i gledateljima niz mogućih implikacija na temu što mreža jest, čemu služi. I mreža je alat za lov, i fotoaparat je alat u lovu; samo su lovine drugačije. Ovdje je "lovina" gdjekat povijesna i postmodernog reinterpretiranja, poput portreta mladog Dürera, ili slike Davidovog Marata u kadi; uvijek iluzionistička, u kojoj paučinasta začahurenost skriva, ili otkriva uhvaćena mlada stvorenja, pokazujući nam zapletenu mladost.

Istraživanja odvode autora i u fotomontaže među kojima je briljantna balerina čija se haljinica zavrtila do neobične strukture, koja dolazi od ljušture ježinca. Ne da se autor uhvatiti u jednu isključivost koja bi fotografski odredila njegov pristup. Ali bez obzira na istraživanje ili "vrebanje" Nenad Martić je fotograf LJEPOTE.

Branka HlevnjakBiografija

Nenad Martić rođen je 1951. godine u Zagrebu. Diplomirao je 1974. na odjelu za likovnu umjetnost, PA. Član je ULUPUH-a i Likuma. Bavi se ilustracijom i dizajnom. Fotografijom se aktivno poćinje baviti od 2006.

U foto klub Zagreb, učlanjuje se 2013. godine, gdje na izložbi “Zagreb i Zagrepčani 2013”, osvaja drugo mjesto s fotografijom “Veliko spremanje”. Nakon toga osvaja na klubskim natjecanjima dva treća mijesta, za “Kolekciju godine” i “ Zagreb i Zagrepčani 2014.”

Izvan kluba, osavaja prvo mjesto za Najbolju fotografiju Cresa, treće mjesto na DAPSU Rovinj i Zlatnu FIAP-ovu medalju na Ljubljana Photographic Salon 2014.

Živi i radi u Zagrebu.