arhiva vijesti

PROGRAM KLUBA SUFINANCIRA GRAD ZAGREB


MEĐUNARODNI PROGRAM KLUBA SUFINANCIRA MINISTARSTVO KULTURE RH


Zagreb salon

 

Izložba fotografija: Zoran Jelača - Impresije Hrvatske

U Galeriji Fotokluba Zagreb, Ilica 29/3, u utorak 18. studenog 2014. u 19. 30 sati bit će otvorena izložba fotografija Zorana Jelače, člana Fotokluba Zagreb i Hrvatskog fotosaveza, pod naslovom Impresije Hrvatske.

Jelača je za izložbu odabrao 60 fotografija iz svojeg šireg stvaralačkog opusa s motivima hrvatske prirodne i kulturne baštine. Osim radova prihvaćenih na međunarodnim salonima pod pokroviteljstvom FIAP-a (38 puta, 28 različitih fotografija, u 6 zemalja), autor je izlažio dio fotografija, koje je snimio nakon što je prešao na digitalnu tehnologiju u razdoblju od 2004. do danas.

Izložene fotografije ne samo što svjedoče o veličanstvenosti prirodnih ljepota i kulturne baštine Hrvatske nego daju i presjek rada i otkrivaju fotografski pristup tog iznimnog fotografa. Jelača je zagovornik izvorne, realne fotografije, slično kao što su to bili Ansel Adams, Paul Strand i Edward Weston, ugledni predstavnici pravca tzv. čiste (straight) fotografije između 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća. Jednako kao što su oni svojim fotografskim pristupom reagirali na tada demodiranu fotografiju pikturalnog stila, fotografiju razmekšanih kontura i razvodnjenih valera, fotografiju impresionističkih slikarskih konvencija, tako se i Jelača svojim pristupom opire sve češćoj zloporabi i manipulaciji u digitalnoj fotografiji. Osim velikih mogućnosti izražavanja koje mu nudi digitalna fotografija, Jelača poštuje i ograničenja. Za njega su jednako važne i etika i estetika, a intenzitet vizije preduvjet mu je za dobru fotografiju.

Jelača ističe da je za njega u likovnom izražavanju najvažnija ideja, odnosno sposobnost da u trenutku prije fotografiranja uspije sebi predočiti kreativni proces i stvoriti jasnu viziju finalne fotografije. U fotografiranju poštuje osnovna pravila kompozicije, ali ih i krši kad nisu u funkciji sadržaja ili ideje. Po njemu dobra fotografija... ”mora biti autentična, mora komunicirati s onim tko je promatra na bilo koji način (informacijom, izazivanjem emocija, čistim užitkom estetike – bila to tekstura, eksplozija boja, detalj, priroda svjetla, nešto uobičajeno na neobičan način, atmosfera, ono što zovem malim pejzažem i mora biti tehnički kvalitetna! Bit tehnički kvalitetne fotografije jest kontrast i, osobito, lokalni kontrast”.

Izniman umjetnik u svakom pogledu, Zoran Jelača se ne srami reći da se u fotografiranju maksimalno koristi programskom automatikom i automatskim fokusiranjem. Smatra da je rad u manualnom režimu gubljenje vremena na štetu bavljenja motivom jer se suvremeni fotoaparati sa 60-ak parametara mogu posve prilagoditi individualnom stilu rada. Ističe: „... Po mojem mišljenju digitalne snimke nisu fotografije sve dok se ne ispišu na kvalitetnom pisaču i mediju. Do tada su to samo fileovi, datoteke. Ispis je završni čin procesa kojim nastaju fotografije...” Upravo ovakve kakve vidimo na ovoj njegovoj autorskoj izložbi kojom nam otkriva prirodne ljepote i kulturnu baštinu naše zemlje, viđene na različite načine, zanimljive i neobične, doživljene s puno ljubavi i žara i oblikovane u skladu s visokim estetskim vrijednostima.

Zoran Jelača ( rođen 1969. godine u Zagrebu) jedan je od istaknutih članova Fotokluba Zagreb. Od 2012. godine nositelj je umjetničkog zvanja Artiste FIAP Međunarodne federacije za umjetničku fotografiju (Fédération Internationale de l’Art Photographique) što je i povod održavanju ove izložbe. Fotografija mu je istodobno i hobi i profesija. Ona je njegovo snažno sredstvo za izražavanje vlastitih preokupacija i viđenja stvarnosti. Izlagao je na šezdesetak skupnih i žiriranih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu te na dvije samostalne. Profesija mu je grafički dizajn i prijelom, honorarno radi kao ilustrator i fotograf, a odnedavno i kao videosnimatelj. Fotografije su mu objavljivane u mnogim knjižnim izdanjima, specijaliziranim publikacijama, kalendarima, školskim i sveučilišnim udžbenicima, promidžbenim materijalima, turističkim brošurama i magazinima

Organizator izložbe je Fotoklub Zagreb, uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, a može se razgledati do 28. studenoga 2014. godine.

Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP,
počasni predsjednik Fotokluba Zagreb