arhiva vijesti

PROGRAM KLUBA SUFINANCIRA GRAD ZAGREB


MEĐUNARODNI PROGRAM KLUBA SUFINANCIRA MINISTARSTVO KULTURE RH


Zagreb salon

 

Izložba fotografija Vinka Šebreka - Ocean more

Vinko Šebrek rođen je 1941. godine u selu Šebreki kraj Karlovca. U Karlovcu je završio osnovnu i srednju industrijsku školu (1960), a zatim u Zadru Vojnu zrakoplovnu akademiju (1965). Radni vijek proveo je u vojnom zrakoplovstvu bivše zajedničke države, kojeg napušta u rujnu 1991. godine. Zatim pristupa Hrvatskoj vojsci, Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu u kojem službuje do umirovljenja 2005.godine. Fotografijom se bavi od druge godine srednje industrijske škole (1958) u fotografskoj sekciji škole kao dijelu Foto-kluba Karlovac. Od tada, uz manje prekide, djeluje u raznim fotografskim udrugama i savezima u mjestima u kojima je živio i službovao. Bio je 10 godina predsjednik Foto-kino kluba Brežice (1974-1984) i 12 godina (1997-2010) predsjednik Fotokluba Zagreb. Sada je predsjednik Nadzornog odbora Fotokluba Zagreb, član Izvršnog odbora Zagrebačkog fotokino saveza i član Nadzornog odbora Hrvatskog fotosaveza.

Priredio je više od 30 samostalnih izložbi fotografija, od kojih najviše u Hrvatskoj, ali i u više svjetskih gradova, od kojih se ističu značajnije: Yakarta (Indonezija), Nottingham (u organizaciji Nottingham Trent University (Engleska)), Kyoto (u organizaciji Japan Federation of Photographic Arts), Brežice, Nova Gorica, Celje, Kranj, Krško i Maribor (Slovenija), Pečuh i Budimpešta (Mađarska), Graz i Eisenstadt (Austrija), Studgart (Njemačka), Oradea (u organizaciji Rumunjske fotografske federacije), te Gorizia i Chetti (Italija).
Sudjelovao je na preko 100 skupnih izložbi u zemlji i svijetu, kao i na 85 žiriranih međunarodnih izložbi fotografija pod pokroviteljstvom Međunarodne fotografske federacije (FIAP). Nositelj je počasnih umjetničkih zvanja fotografije: Majstor fotografije Fotokluba Zagreb (MFFKZ, 2008), Umjetnik Međunarodne federacije fotografskih umjetnosti (AFIAP, 2012) i zvanje Odličnik za organizaciju Međunarodne federacije fotografskih umjetnosti (ESFIAP, 2012).

U znak priznanja za promicanje fotografije i fotografskog stvaralaštva i suradnje među fotografskim udrugama u zemlji i svijetu, dobitnik je naziva Počasnog člana (Hon) fotografskih udruga: Fotokluba Čakovec, Fotokluba ”Batana” Rovinj i Fotokluba Osijek (Hrvatska), Fotokluba Maribor i Društva fotografa SVIT, Celje (Slovenija), Fotografskog društva - Fotoskupina 75 iz Gorice (Italija) i Fotokluba Nufarul Oradea (Rumunjska). Piše kritike, stručne osvrte u katalozima izložbi. Do sada je napisao preko 300 kritika i recenzija i preko 400 objavljenih članaka i likovnih prikaza i kritika u medijima o fotografima i njihovom stvaralaštvu. Pojavljuje se kao koautor, urednik i recenzent knjiga o fotografiji, te kao urednik kataloga Zagreb salona- međunarodnih izložbi fotografije.

Za svoj fotografski rad, za poticajno i organizatorsko djelovanje u udrugama tehničke kulture (zrakoplovstvo i fotografija) nagrađivan je najvišim državnim odličjima i priznanjima, većim brojem nagrada i pohvala mnogih državnih i gradskih strukovnih asocijacija i udruga, od kojih se ističu najznačajnije: odlikovanja Predsjednika Republike Hrvatske - Red hrvatskog trolista (1996) i Red hrvatskog pletera (1998), Nagrada Tošo Dabac Fotokluba Zagreb (2005), Nagrada tehničke kulture „Dr. Oton Kučera“ za životno djelo Zagrebačke zajednice tehničke kulture (2006), Povelja Hrvatske zajednice tehničke kulture (2006), Zlatna značka Fotokluba Zagreb (2008), Državna nagrada tehničke kulture Faust Vrančić (2009) i Priznanje i zvanje Počasnog predsjednika Fotokluba Zagreb, koje mu je dodijelila Skupština kluba 2010. godine za njegov rad i izniman doprinos u organizaciji, promociji i prepoznatljivosti kluba u Hrvatskoj i svijetu.