arhiva vijesti

PROGRAM KLUBA SUFINANCIRA GRAD ZAGREB


MEĐUNARODNI PROGRAM KLUBA SUFINANCIRA MINISTARSTVO KULTURE RH


Zagreb salon

 

Izložba fotografija Zagreb i Zagrepčani 2016

Dvorišta, veže, stubišta, haustori

U šetnji najužim centrom grada dovoljno se malo osvrnuti i pogledati što se skriva unutar zgrada i
dvorišta kuća koje rese šareni izlozi puni, većinom, uvozne robe. Oronule fasade, zapuštena dvorišta i veže, odloženo smeće, kutije, građevinski materijal...Rublje se suši pored oronulih garaža sklepanih, očito, bez vještih ruku majstora. Poneki nepropisno parkirani automobil...Ne može se proći... Svakodnevica metropole!

Prije nekoliko godina vodile su se žučne polemike oko uređenja dvorišta u centru grada i tu su se izdvojile dvije grupe sugrađana suprotnih ideja, no važno je reći da nije mnogo učinjeno u pogledu uljepšavanja izgleda našega grada. To su pokazali i naši vrijedni fotografi. koji većinom svojim foto aparatima ovjekovječuju opisane motive. Međutim, neki radovi prikazuju ljepotu i raskoš stubišta nekadašnjih gradskih ljepotica. Među odabranim radovima, upravo su stubišta prikazala lijepu stranu teme natječaja. Također, naši muzeji odišu ljepotom i to ne samo sa svojim izlošcima, nego i okolnim prostorom. Poneka stara kuća u tzv. elitnim dijelovima grada njeguje još uvijek lijepe vrtove koje djelomično od pogleda sakrivaju stare željezne ograde obrasle bršljanom.

Na natječaj je stiglo 157 fotografija 44 autora. Povjerenstvo u sastavu: Dr. Ivo Pedišić, Dren Butković i Vesna Špoljar sastalo se 6. svibnja i odlučilo nagraditi i pohvaliti 12 fotografija.

Srdačne čestitke autorima nagrađenih i prihvaćenih fotografija!

Vesna Špoljar, prof.