arhiva vijesti

PROGRAM KLUBA SUFINANCIRA GRAD ZAGREB


MEĐUNARODNI PROGRAM KLUBA SUFINANCIRA MINISTARSTVO KULTURE RH


Zagreb salon

 

37. Zagreb Salon

Povijest Fotokluba Zagreb počinje daleke 1892. kada je u okviru Društva za umjetnost i umjetni obrt u Zagrebu utemeljen “Klub fotoamateurah fotografah“.

Svoju prvu međunarodnu izložbu Klub je organizirao 1910, a sljedeću već 1913. Od tada, pa sve do danas, Fotoklub Zagreb uspješno djeluje na širenju i promicanju fotografske kulture i fotografske umjetnosti ne samo u Hrvatskoj veći i izvan njenih granica. Bogata i raznolika aktivnost kluba proteže se od edukativnih (tečajevi fotografije, fotoradionice, predavanja, izdavačka djelatnost i dr.) do izložbenih sadržaja (izložbe u vlastitoj galeriji, u drugim gradovima Hrvatske te u inozemstvu).

Fotoklub posjeduje i iznimnu muzejsku vrijednost – Zbirku hrvatske fotografije, zaštićeno kulturno dobro. Zbirka sadrži oko 10.000 vrijednih i unikatnih fotografija iz razdoblja od 30-tih godina prošlog stoljeća do danas.

U proteklih stotinjak godina, Fotoklub Zagreb priređuje bienalnu međunarodnu izložbu fotografija (uz manje prekide u ratnim godinama) koja 1962. dobiva naziv Zagreb salon. U tom dugom vremenskom razdoblju Zagreb salon se razvija u respektabilnu međunarodnu izložbu fotografija i postaje zaštitnim znakom kluba.

Na ovogodišnji 37. Zagreb salon pristiglo je 3.737 fotografija od 331 autora iz 46 zemalja. Međunarodni žiri u sastavu Neda Rački, EFIAP/g (Hrvatska), Matej Peljhan, KMF FZS, EFIAP (Slovenija) i Aleksandar Tomulić, EFIAP (Hrvatska) nagradio je 60 fotografija, a primio ukupno 1.043 fotografije.

U Muzeju Mimara izložene su sve nagrađene fotografije te još 20 fotografija hrvatskih autora po izboru žirija.

Hrvoje Mahović, dipl.ing.geod.
Predsjednik Zagreb salona
Predsjednik Fotokluba Zagreb