arhiva vijesti

PROGRAM KLUBA SUFINANCIRA GRAD ZAGREB


MEĐUNARODNI PROGRAM KLUBA SUFINANCIRA MINISTARSTVO KULTURE RH


Zagreb salon

 

Izlet u Istru i otvorenje izložbe

Datum: 07.05.2010 (PETAK)
Polazak: 7.00 sati

Istra

Završje - mali, stari, napušteni gradić još iz rimskog doba. Danas ima svega 10tak stanovnika

Prvi pisani trag datira iz daleke 1102. godine kada se Završje spominje u darovnici markiza Urlicha II. Neko je vrijeme bio u vlasništvu pazinskih grofova, dok ga nije osvojila Venecija (1348. godine). Srednjovjekovni gradić bio je okružen dvostrukim zidinama, a u grad je vodilo dvoje vrata.

Danas je Završje gotovo napušteno. Pa opet, o "slavi davnih vremena" svjedoče njegove zgrade i crkve, Crkva sv. Marije od Krunice, crkva sv. Roka (16. st), ostaci kaštela i palače.

Crkva Sv. Marije od Krunice ima toranj nagnut 40 cm prema sjeveru pa se zove još istarski kosi toranj.


Grožnjan je mali gradić smješten na brežuljku u srcu zelene Istre, iznad doline rijeke Mirne. Sa visine Grožnjanskih zidina, može se diviti prekrasnom pogledu, koji seže od Ćićarije do Motovuna, sve do ušća rijeke Mirne i istarskog Novigrada.

Jedna od najljepših karakteristika ovog gradića je nedodirnuta srednjovjekovna jezgra, sa svojim uskim i čarobnim kamenom popločenim ulicama.

Sa svojih tridesetak umjetničkih privatnih studija i galerija poznat je I kao "Grad umjetnika" od 1965., zahvaljujući mnogobrojnim kulturnim manifestacijama

- obilazak,
- ručak


Labin - 18 sati otvorenje izložbe 115 godina Fotokluba


Cijena: 150 kn
Uplate u tajništvu kluba do 04.05.2010.