arhiva vijesti

PROGRAM KLUBA SUFINANCIRA GRAD ZAGREB


MEĐUNARODNI PROGRAM KLUBA SUFINANCIRA MINISTARSTVO KULTURE RH


Zagreb salon

 

Izložba: Žene snimaju 2011.

U prvim fotografskim klubovima, koji se počinju osnivati krajem 19. stoljeća okupljali su se uglavnom muškarci. Kasnije se pojavljuju i žene fotografkinje, koje u muškim krugovima nisu uvijek bile dobro primljene i nailazile su na razna osporavanja.

Razdoblje od 30-ih i 40-ih godina 20. stoljeća pa sve do devedesetih godina unosi mnoštvo novosti u medij fotografije. Tome je dao veliki doprinos i nagli razvoj fotoamaterskog pokreta i s tim u vezi masovno osnivanje fotografskih klubova, koji su tada predstavljali važno, a često puta i jedino uporište u razvoju fotografije. U tom vremenu i žene sve više participiraju u stvaranju i razvoju ovog medija.

Slično je bilo i u Fotoklubu Zagreb osnovanom daleke 1892. godine, u kojem je u doba oko Drugog svjetskog rata bilo tek nekoliko žena da bi krajem šezdesetih godina njihov broj i snaga djelovanja naglo porastao. Mnoge od njih su se, pored amaterske, bavile i profesionalnom fotografijom. Ne bi li potaknuo što veći broj žena da se uključe u rad kluba i svoja viđenja izraze kroz fotografiju tadašnji predsjednik Fotokluba Zagreb Đuro Griesbach početkom 70-ih godina osniva žensku sekciju. Već 1973. godine tako ženske članice priređuje svoju prvu izložbu pod nazivom Žene snimaju. Izložba je priređena u povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena – 8. ožujka, a ta tradicija nastavila se sve do konca osamdesetih godina kad je aktivnost ženske sekcije zamrla. Tek nakon stanke od osam godina, 1996. godine, ženska sekcija priređuje svoju izložbu s posvetom pokretaču Đuri Griesbachu.

Početak 21. stoljeća donio je pravu revoluciju u fotografiji, ali i izuzetnu aktivnost našeg kluba - naglo raste broj članova kluba, među kojima prednjače upravo članice pa se pod vodstvom fotografkinje Slavke Pavić, nakon ponovne stanke, 2003. godine obnavlja ženska skupna izložba - ona je u početku bienalnog karaktera, a od 2007. godine izložbe "Žene snimaju" priređuju se svake godine. Osim toga, uvedena je i novost od 22. izložbe od kada, pored promotivnog, ima i natjecateljski karakter.

Članice kluba sudjeluju i na mnogim skupnim izložbama, a mnoge priređuju i samostalne izložbe u zemlji i svijetu među kojima se ističu i izložbe priređene posljednjih desetak godina pod istim naslovom „Žene snimaju“ u Osijeku, Beču, Gorici, Mariboru i u Oradei u Rumunjskoj. Šest najuspješnijih autorica priređuje pak šest uzastopnih samostalnih autorskih izložbi u austrijskom Grazu 2007. godine.
Iako je, ovogodišnja 24. po redu izložba „Žene snimaju“ po načinu organizacije i prezentacije najboljih fotografija slična prethodnim, ona je ipak posebna po novim izazovima i predstavlja novi impuls u radu i djelovanju kluba. Bez obzira na različitosti i posebnosti u radovima sudionica izložbe, među njima ima zajedničkih značajki u kojima uočavamo poseban stil fotografije, koji se već nekoliko godina njeguje u Fotoklubu Zagreb. Tom zajedništvu u stvaranju i njegovanju klupske fotografije doprinose i razni oblici fotografskog obrazovanja i učenja: od tečajeva, fotoradionica, razgovora i kritike fotografije i drugih oblika učenja.

Na Natječaj Fotokluba Zagreb se javilo 55 autorica sa 192 fotografije. Od prispjelih radova stručni žiri - Damir Tiljak, Neda Rački i Valentina Bunić - izabrao je 60 fotografija od 40 autorica, od kojih je dodijelio šest nagrada i pet pohvala.

Nagrađeni radovi se odvajaju i ističu od ostalih radova prije svega po estetskim vrijednostima, tehničkoj perfekciji pri snimanju, obradi i izradi fotografija, kao i tankoćutnosti izraza i visoke likovne kulture svake autorice.

I na kraju, svim članicama Fotokluba Zagreb i svim ženama, želimo sretan Međunarodni dan žena, uz najbolje želje u njihovim fotografskom djelovanju.


Vinko Šebrek

 

download datoteka:
Nagrađeni i primljeni radovi za izložbu: Žene snimaju 2011. (81 KB)

 

Helena Cuculić - Gondolijer

Helena Cuculić
Gondolijer

Iva Korenčić - Ostavljena

Iva Korenčić
Ostavljena

Iva Lednicki - Umjetnost

Iva Lednicki
Umjetnost

Jelena Pildek - Bundek 260211-4

Jelena Pildek
Bundek 260211-4

Lea Bogović - Freedom

Lea Bogović
Freedom

Maja Hrnjak - Maksimir

Maja Hrnjak
Maksimir