arhiva vijesti

PROGRAM KLUBA SUFINANCIRA GRAD ZAGREB


MEĐUNARODNI PROGRAM KLUBA SUFINANCIRA MINISTARSTVO KULTURE RH


Zagreb salon

 

Izložba Mare Milin - Male obitelji & Parovi

Izložba Mare Milin - Male obitelji & Parovi

S velikim veseljem u ovom katalogu i na izložbi u našem klubu predstavljam čak dvije serije umjetničkih fotografija naše poznate autorice Mare Milin. Uvijek kad trebam izgovoriti "umjetnička fotografija" osjetim u želucu neko stezanje. Neuhvatljiv je to pojam, zamagljen nerazumijevanjem, ponekad čak i pomalo izlizan od prevelikog broja "umjetnika" kojima obiluju internetske galerije. No ovaj sam ga put izgovorio bez imalo grča jer Mare Milin je zasigurno jedna od najvećih umjetnica u području vizualnih umjetnosti na našim područjima.

Umjetnost nije lako definirati iz jednog jednostavnog razloga: ona je izrazito osobna i stalno promjenjiva, stoga ima mnoga lica i naličja. No ima i jednu univerzalnu osobinu - komunikaciju, a ja do sada nisam vidio niti jednu Marinu fotografiju koja sa mnom nije komunicirala No ono što je možda još bitnije je način na koji Mare koristi fotografiju kao sredstvo komunikacije sa svojim osobnim unutrašnjim svijetom, kao i način na koji je taj svijet spremna podijeliti s potpunim strancima, promatračima njezinih fotografija.

U svakoj fotografiji koju nam podastre Mare otkriva dio svoje bogate i kompleksne osobnosti, svojeg svjetonazora i svoje tople ljudske duše. U svaku fotografiju koju snimi Mare ugradi dio sebe, stoga je svaka njezina fotografija jedan mali svijet. Indijanci su vjerovali da fotografija zarobljava dušu osobe koja je fotografirana, no ja vjerujem u potpuno suprotnu stvar. Fotografija zarobljava dušu osobe koja ju je snimila, svaki fotograf ostavlja dio sebe u svakoj fotografiji koju je ikada napravio, netko manje, a netko više. Zato ljudi vole gledati fotografije, neke manje, a neke više.

Za serije koje predstavljamo Mare je dala "Izjavu o djelu" (Artist statment), što nas još više upućuje u načine na koji ona doživljava svijet i bića koja je okružuju. Gledajući ove fotografije i čitajući te izjave ne možemo se ne zapitati s kakvim će fotografijama ove serije biti jednog dana nadopunjene, jer ovdje je riječ o otvorenim projektima koji će s vremenom rasti i koji možda nikada neće biti do kraja dovršeni.

mr.sc. Damir Tiljak, predsjednik Fotokluba Zagreb